Veronikin savjet za čišćenje soda bikarbona

Donosimo Vam jednostavan i brzi recept za univerzalna sredstva za čišćenje, prikladna za čišćenje većine površina. Naravno radi li se o predmetima od osjetljivih materijala treba biti oprezan. Prije čišćenja treba napraviti probu na manje vidljivom mjestu. Nakon čišćenja, površine i predmeti isperu se običnom vodom, obrišu, dobro osuše te ulašte suhom krpom.

Brisanje prašine

Brisanje prašine mnogima je jedan od najomraženijih kućanskih poslova. Osim što zahtijeva dosta vremena, ujedno se čini i besmislenim jer tek što prašinu obrišete – ona se odmah vrati. Iako je se ne možete riješiti trajno, postoje neki trikovi kako prostor zadržati dulje čišćim. Ukoliko muku mučite s prašinom u svome domu, razmislite o sljedećim pogreškama koje možda radite.

Savjeti za održavanje i čišćenje sjedećih garnitura

Koliko ste se puta našli u situaciji da vam se na vaš tako lijepi i udoban trosjed prolilo mlijeko, kava, sok ili ste nehotice zaprljali sjedeću garnituru masnim rukama? Svakako nemojte paničariti jer i za takve situacije postoji rješenje. Ovisno od kakvog materijala je presvučen vaš omiljeni trosjed prema tome ćete se ravnati i očistiti ga ukoliko naletite na bilo kakve ružne mrlje.

Kako bjelini vratiti sjaj i bijelu boju

Šalicama za kavu ili čaj koje su požutile od stalne upotrebe, vratit ćete sjaj ako ih očistite četkicom za zube na koju ste stavili malo sode bikarbone, a nakon trljanja isprali mlakom vodom.

Požutjele stolnjake ili posteljinu za krevet možete vratiti u “početno” stanje ako u mašinu za pranje rublja nakon iskuhavanja u vodu za zadnje ispiranje dodate čašu (1,5 dcl) octa ili limunske kiseline.

Plišane igračke koje su “posivile” od silnog igranja operite nekim neutralnim tekućim sapunom u koji ste dodali par kapi izbjeljivača i isperite mlakom vodom.

Savjeti za čišćenje raznih materijala i površina

Mrlje do alkoholnih pića s rublja uklonit ćete tako da umrljano rublje najprije namočite u hladnu vodu, mrlje nasapunate i dobro istrljate. Mrlje od crvenog vina prelijte s malo rakije i ostavite da se osuše pa operite.

Pranje prozora
U posudu s mlakom vodom stavite malo octa i običnom krpom za pranje posuđa operite prozore. Osušite ih papirnatim ručnikom. Prozori će se sjajiti i na njima će se skupljati manje prašine.

Čišćenje aparata za kavu
Povremeno očistite aparat za kavu na način da u njega, umjesto kave, stavite malo sode bikarbone.

Pranje prozora i vrata

Prozori i vrata podložni su raznim utjecajima; kiši, snijegu, prašini. Vanjska su vrata na udaru vremenskih prilika, pa da bi dulje trajala, potrebno je redovito čistiti, a oštećenu boju ili lak obnavljati. Cijela vrata, a osobito kvaka i njezino neposredno okruženje se osim toga prljaju i rukama. Brišemo li redovito ove površine, ponekad će nam biti dovoljna samo mlaka voda. U daljnjem tekstu navodimo sredstva za uklanjanje jače prljavštine.

Čišćenje stakla

Kupovna sredstva za čišćenje stakla nude brzo rješenje za postizanje blistavih prozora, a usto jamče odbijanje prašine. Neki od nas su se u tome razočarali jer iako je sredstvo u bočici s prskalicom jednostavno za korištenje i brzo uklanja mrlje, nakon kratkog vremena stakla postaju mrljava i sklona su zamagljivanju, osobito u kuhinji gdje se kuha. Vrlo loš ishod slijedi i operu li se s tim sredstvom stakla u automobilu (pogotovo s unutrašnje strane). Zimi će doći do zamagljivanja koje je teško kontrolirati, što naravno nije dobro za vozače.