Savjeti za održavanje i čišćenje sjedećih garnitura

Koliko ste se puta našli u situaciji da vam se na vaš tako lijepi i udoban trosjed prolilo mlijeko, kava, sok ili ste nehotice zaprljali sjedeću garnituru masnim rukama? Svakako nemojte paničariti jer i za takve situacije postoji rješenje. Ovisno od kakvog materijala je presvučen vaš omiljeni trosjed prema tome ćete se ravnati i očistiti ga ukoliko naletite na bilo kakve ružne mrlje.

Održavanje i čišćenje sjedećih garnitura (tapeciranih)
Opće je poznato da ćete trosjed održavati tako što ćete povremeno usisati cijelu njegovu površinu, ali pripazite na jačinu usisne snage kako ne biste uništili materijal. Nadalje, ukoliko bilo tko od vaših ukućana zamasti trosjed tada je najbolje mrlju posuti sa škrobnim brašnom kako bi upilo masnoću sa trosjeda. Nakon nekog vremena lagano iščetkajte i mrlja bi trebala nestati. Ako mrlju uočite tek nakon nekog vremena tada je najbolje natopiti ju kolonjskom vodom ili špiritom te nakon toga oprati čistom vodom.

Održavanje i čišćenje sjedećih garnitura (kožnih)
Koža kao materijal je izuzetno zahvalna iz razloga što je njezin vijek trajanja dugogodišnji, a kvaliteta namještaja koja je presvučena kožom je neupitna. Kako bi vaša sjedeća garnitura izgledala uvijek lijepo tadqa se pridržavajte sljedećih pravila za održavanje i čišćenje: kožu koja se može prati čistite sa otopinom sapuna i adekvatnom krpom, tamnu kožu premažite ricinusovim uljem, a svijetlu vazelinom. Ukoliko vam se koža na garnituri izliže premažite ju sa smjesom lanenog ulja i bjelanjka.

Bilo bi dobro konzultirati se sa prodavačem prije no što uopće odlučite koju ćete garnituru kupiti, no bilo da ste ljubitelj tapeciranih ili kožnih sjedećih garnitura održavajte ih na prikladan način kako se ne bi uništile prije vremena. Nemojte ni u kojem slučaju koristiti agresivna sredstva za čišćenje. Ovi savjeti bi vam trebali olakšati čišćenje vaših garnitura, ali ipak upozorite vaše ukućane da ipak nastoje ne jesti dok sjede na kauču već u blagovaoni!

Više informacija na: savjetnica.com