Savjeti za čišćenje raznih materijala i površina

Mrlje do alkoholnih pića s rublja uklonit ćete tako da umrljano rublje najprije namočite u hladnu vodu, mrlje nasapunate i dobro istrljate. Mrlje od crvenog vina prelijte s malo rakije i ostavite da se osuše pa operite.

Pranje prozora
U posudu s mlakom vodom stavite malo octa i običnom krpom za pranje posuđa operite prozore. Osušite ih papirnatim ručnikom. Prozori će se sjajiti i na njima će se skupljati manje prašine.

Čišćenje aparata za kavu
Povremeno očistite aparat za kavu na način da u njega, umjesto kave, stavite malo sode bikarbone.

Čišćenje televizora
Na ekranu televizora skuplja se i ljepi prašina koju redovito treba uklanjati. Kao sredstvo za čišćenje upotrijebite sok od limuna ili ekran prebrišite krpom navlaženom tekućinom za pranje prozora bez vode. Nakon takvog pranja Vaš će ekran privlačiti manje prašine. Važno je da upotrijebite mekanu krpu ili jelenju kožicu kako ne biste oštetili staklo ekrana

Pranje keramičkih pločica
Nikad ne perite pločice dok su još prekrivene parom nakon vašeg kupanja jer će na njima ostati tragovi. Operite ih tek kad se dobro osuše.

Pljesnivi plastični zastori
Ako je plijesan zahvatila rubove plastičnog zastora uz kadu, zalijte ga vrućim mlijekom i ostavite dok se mlijeko ne ohladi. Nakon toga istrljajte pljesnjive dijelove i isperite čistom vodom.

Čišćenje smole
Za uklanjanje smole i smolastih tvari mogu se upotrijebiti slijedeća sredstva: eter, benzin, terpentinsko… Tim se sredstvima uklanjaju i svježe i stare mrlje od smole. Ako čistite prirodni materijal uprljan smolom možete se poslužiti i alkoholom, acetonom ili mentolom. Važno je da se umrljano mjesto dobro natopi sredstvom za čišćenje koje ste odabrali (ako je mrlja na odjevnom predmetu, ispod nje stavite papir koji dobro upija kako se mrlja ne bi širila), a zatim ga protrljajte četkom.