Čišćenje stakla

Kupovna sredstva za čišćenje stakla nude brzo rješenje za postizanje blistavih prozora, a usto jamče odbijanje prašine. Neki od nas su se u tome razočarali jer iako je sredstvo u bočici s prskalicom jednostavno za korištenje i brzo uklanja mrlje, nakon kratkog vremena stakla postaju mrljava i sklona su zamagljivanju, osobito u kuhinji gdje se kuha. Vrlo loš ishod slijedi i operu li se s tim sredstvom stakla u automobilu (pogotovo s unutrašnje strane). Zimi će doći do zamagljivanja koje je teško kontrolirati, što naravno nije dobro za vozače.

Najjednostavnija i najjeftinija rješenja ponekad su i najbolja.

Ovi savjeti su prikladni i za čišćenje ostalih staklenih površina (zrcala, slike, staklene stijene . . . ).
Najjednostavnije sredstvo za čišćenje je ono već spomenuto 1l vode sa 1/2l octa. Tekućina se poprska po staklu i opere krpom ili papirnatim ubrusom te na kraju ulašti novinskim papirom koji neće ostavljati mrlje ni dlačice.

Sredstvo za čišćenje stakla 2:
1 čajna žličica sode bikarbone
1l vode
Čajna žličica sode bikarbone se otopi u vodi. Postupak pranja isti kao i gore navedeni.

Sredstvo za čišćenje stakla 3:
Od kukuruznog škroba i octa u jednakim omjerima se može napraviti pasta koja se spužvicom ili krpom nanese na prozore. Staklo se može natrljati i starim kriškama krumpira. kada se osuši, krpom se sve dobro istrlja, obriše i potom ulašti novinskim papirom.

Sredstvo za čišćenje stakla 4:
4l tople vode
100ml octa
1 čajna žličica deterdženta za pranje suđa
Sve sastojke treba dobro izmiješati i mješavinom prati prozore. Suvišak se može spremiti u boce ili još bolje u bočicu s raspršivačem. Mješavina je dobra za čišćenje svih glatkih površina.